eco:Drive

Az eco:Drive  a Fiat és a Microsoft együttműködésének eredménye; egy szoftver, amely megtanítja a sofőrt a környezetbarátabb  vezetési stílusra.

Az Auto Express magazin írta az eco:Drive-ról: „a fogyasztás-csökkentési célú komplex műszaki technológia minden bizonnyal remek, mindazonáltal mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a takarékos autózás elsősorban a vezetőn múlik. Ez az oka annak, amiért nem hagyhatjuk ki a Fiat cég okos eco:Drive rendszerét."

Mi az eco:Drive?

Az eco:Drive  a Fiat és Microsoft  együttműködésének eredménye, egy szoftver, amely megtanítja a sofőrt a környezetbarátabb vezetési stílusra. A Fiat cég e szofvert 2008-ban dobta piacra. Segít a sofőröknek tudatosítani vezetési stílusuk üzemanyagfogyasztásra- és széndioxid-kibocsátásra gyakorolt hatását. Abban is tanácsokkal látja a vezetőket, hogyan változtassák meg vezetési stílusukat a hatékonyság növelése érdekében.
A Fiat Group a környezetvédelemre helyezi hosszútávon a hangsúlyt és az ezen vízióba illeszkedő projektek egyik megoldását kínálja az eco:Drive. Ez a rendszer bizonyítja, hogy nemcsak az autógyártóknak, hanem a gépjármű felhasználóknak is felelősséget kell vállalniuk a környezet védelméért.,

Hogyan működik eco:Drive?

Az eco:Drive-ot az üzemanyagfogyasztás és kibocsátási szint csökkentésére tervezték. A felhasználónak erről már nem kell a vezetés során gondoskodnia, elég csak az eco:Drive-ot bekapcsonia, és a szoftver valamennyi szükséges adatot automatikusan rögzít. A Blue&Me rendszer pendrive-ra rögzíti az eco:Drive által küldött adatokat. Abban a pillanatban, amint a pendrive számítógéphez van csatlakoztatva - amelyre előzetesen telepítve lett az ingyenes eco:Drive program - minden egyes út üzemanyagfogyasztása és kibocsátása kiértékelésre kerül (beleértve az utazás során a levegőbe bocsátott széndioxid mennyiséget). Az eco:Drive rendszer ezen felül képes a sofőr vezetési stílusának kielemzésére, amely alapján hatékonyabb vezetési stílust javasol a széndioxid kibocsátás, valamint az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére. A szoftver a vezető versenyszellemét azzal ösztönzi, hogy az egyes utazásokra vagy adott időszakra pontozza a vezetési stílusát 0-100 között.
Az eco:Drive szoftver egész sor adattal szolgál. Mindent mér az üzemanyag fogyasztástól a kibocsátásig, amelyekből ezután kiszámítja a takarékossági indexet. Hasznos tanácsokat ad a végső index javítására, és kiválasztja azt az értéket is, amelyre a vezetőnek legközelebb törekednie kellene. Ezáltal javul a fogyasztás és a károsanyagok kibocsátása 15%-al csökken, amelynek köszönhetően az üzemanyagon évente akár 35.000 – 50.000 Ft közötti összeg takarítható meg. Mindezt pusztán annak köszönhetően, hogy a sofőr megváltoztatta vezetési szokását.

Környezetbarát eco:Drive

Az eco:Drive technológia nagy népszerűségnek örvend, amelyet nemcsak az ügyfelek pozitív visszajelzése, hanem egyre erőteljesebben növekvő számuk is igazol. Piacra dobásától mindössze nyolc hónap alatt az eco:Drive-ot  50.000-nél is többen töltötték le.  Ezek a környezetbarát gondolkodású sofőrök tudomásul veszik, hogy a környezet sorsa valóban az ő kezükben van. Az eco:Drive –nak köszönhetően több mint 700 tonnával csökkenhet a széndioxid-kibocsátás. Ez körülbelül annyi energiát jelent, amennyire egy nagyváros (például Genf) megvilágítására van szükség nyolc hónap alatt.

eco:Ville

Az eco:Drive felhasználók megkedvelték az „eco:Ville" virtuális várost is. Itt mindenki egy nagy közösség részévé válik, ahol a sofőrök tippeket cserélnek a fogyasztáscsökkentésről, és ahol összevethetik egymással az elért eredményeiket. Végül is, az egyének alacsonyabb kibocsátása számottevően nem befolyásolja a környezetet. Ha azonban egy közösség sok tagból áll, a törekvés eredménye sokkal jelentősebb lesz.

Mely gépkocsiknál elérhető az eco:Drive?

Az eco:Drive a Fiat autók egyre növekvő számával kompatibilis. Jelenleg az alábbi modelleknél elérhető: Fiat Panda,500, 500C,Punto, Bravo, Qubo és Dobló.

Az 500L és 500L Living modelleknél pedig minden, gyári rádióval rendelkező verzióban megtalálható az előre feltelepített eco:Drive Live szoftver, mellyel valós időben követhetjük nyomon vezetési stílusunkat.

Hol szerezhető be az eco:Drive szoftver?

Az eco:Drive szoftvert számítógépére innen letöltheti.

Közösségi oldal

 

Facebook

 

Twitter

 

Flickr

 

Youtube

 

Google +

 

Instagram

 

Pinterest