TwinAir

A Fiat kiemelt figyemet fordít az új technológiák kutatására és fejlesztésére, amelyek nélkül napjainkban hosszútávon nem lehet sikereket elérni. Nagy hangsúlyt fektet a teljesítményre, környezetvédelemre és a biztonságra is.  Ismerje meg közelebbről a TwinAir technológiát.

TwinAir - 2 henger az ön új 500-as TwinAirjéhez

Az 500-as folyamatosan meglepetést okoz: az első Fiat, amely megkapta a forradalmi benzines kéthengeres TwinAir motort. Turbófeltöltéses, 85 lóerős, kivételesen alacsony CO2 kibocsátású motorról van szó, kiváló telejsítménnyel és alacsony fogyasztással. Összetéveszthetetlen a jellegzetes kéthengeres hangja, amely a világon egyedülálló. Az 500 TwinAir új színe is különleges – Volare kék, amelyet a környezetkímélő hatás kihangsúlyozására alkottak.

Technológia – 2 henger, a legkisebb és legkörnyezetbarátabb motor a világon

  • A Fiat 500-ban bemutatkozó TwinAir motor az FPT-Fiat Powertrain Technologies-nál kifejlesztett kéthengeres motorok új generációjának ősatyja. Lényegét az új ötletek és gyakorlati megvalósításának képessége, valamint ezek elérhetővé tétele adja. A TwinAir a Fiat mérnökei által kifejlesztett és létrehozott legmodernebb technológiát; a MultiAir-t használja a méretcsökkentéssel összhangban:  ez a leghatékonyabb és legkisebb motor, amely lehetővé teszi számunkra, hogy tisztább levegőt lélegezhessünk, takarékoskodhassunk az üzemanyag fogyasztást és fenntartási költségeket illetően, valamint hogy élvezzhessük a vezetést. Zseniális, nem?
  • A MultiAir az FPT - Fiat Powertrain Technologies által kifejlesztett forradalmian új technológia, amelyet először a Fire motorokon mutattak be. A MultiAir lelke egy új, elektrohidraulikus szelepvezerléséi rendszer, amely közvetlenül a szívószelepeken keresztül, vagyis fojtószelep alkalmazása nélkül szabályozza a motorba jutó levegő mennyiségét, ezzel mérsékelve az üzemanyag-fogyasztást. Ebben az értelemben a MultiAir garantálja, hogy a hasonló lökettérfogatú hagyományos benzinmotorokhoz képest  akár 10%-al növeli a teljesítményt, 15 %-al a nyomatékot alacsony fordulatszámon és 10%-al csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, a károsanyag- kibocsátást. Ezen felül a motor közvetlenebb reakciót biztosít a gázpedál lenyomására.

A méretcsökkentés azon egyszerű elképzelés által inspirált filozófia, amelyet a Fiat tervezői már régóta kutatnak: a kis lökettérfogatú motor és az új generációs turbófeltöltő kombinációja egy nagyobb motoréval egyenértékű, vagy annál is jobb teljesítményt eredményez, ám kisebb üzemanyag-fogyasztás és csekélyebb károsanyag-kibocsátás mellett.  A turbófeltöltő számottevően növeli a maximális forgatónyomatékot, amely ráadásul már egészen alacsony fordulatszámmon elérhető, ezáltal a hagyományos szívómotorokhoz képest élvezetesebbé teszi az utazást.

A jövőben…A TwinAir környezetbarátabb teljesítményével még nagyobb meglepetést fog okozni. Az azonos teljesítményű, közepes lökettérfogatú 4 hengeres motorokkal összehasonlítva számottevően kisebb: a motor hossza 23%-al rövidült, tömege pedig körülbelül 20%-al csökkent.  Ez további fejlődési lehehtőségeket kínál, elsősorban a környezetre gyakorolt hatás figyelembevételével: a CNG üzemanyagtól kezdve egészen a hibridtechnológiák érvényesüléséig. Már a TwinAir CNG is kapható, amely további CO2 kibocsátás csökkenést eredményez.

Teljesítmény - 2 henger a nagyobb teljesítményért a 4 hengerhez képest

A TwinAir motorral hajtott Fiat 500  tökéletes a városi közlekedéshez, kiemelkedő gyorsulással, amely bármikor szórakoztató vezetést kínál... Kéthengeres turbómotorja 875 cm3-es, 85 lóerős; eleven és dinamikus. Maximális forgatónyomatéka 145 Nm 1900-as fordulatszámon, végsebessége 173 km/h, álló helyzetből mindössze 11 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. Az 1,2 8v motorhoz képest 25%-al több teljesítményt tud felmutatni. Kéthengeres erőforrás teljesítménye szinte megegyezik az 1,4 16v motoréval, amellyel szemben további előnyöket mutathat fel a fogyasztás és károsanyag kibocsátás terén.

Környezetvédelem - 2  henger a tisztább levegőért

A kéthengeres Twin Air motorú 500-as az egyik legkörnyezetbarátabb autó a világon: a kibocsátás valóban 30%-al csökkent; értéke 95g/km CO2, ez kivételesen alacsony, és  tovább csökken 92 g/km értékre a Dualogic automata sebességváltóval párosítva. Képzelje csak el, ha mindnyájuk 500-as Twin Air-rel rendelkezne, ez olyan lenne, mintha mindenki 30 fát ültetne. Lenyűgöző eredmény, amely a Fiat innovációját, bátorságát és vízióját ünnepli –  a Föld minél környezetbarátibbá tételének lehetőségét... Ha mindez önnek nem lenne elég, megnyomthatja az ECO gombot: a forgatónyomaték lecsökken 100 Nm-re 1750 fordulatszámon a még alacsonyabb fogyasztás és kibocsátás biztosítására.

Megtakarítás – 2 henger az üzemanyagfogyasztás csökkentéséért

Az új TwinAir motor forradalmian új: a nagyobb lökettérfogatú 4 hengeres motorokkal azonos teljesítményt garantál alacsonyabb fogyasztás mellett. Az 1,2 8V négyhengeres motorral összehasonlítva 15 %-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, 25 %-os teljesítménynövekedés mellett, mközben az 1,4-es négyhengeres hasonló teljesítményű motorhoz képest  30 % -kal kevesebb üzemanyag-fogyasztást eredményez. Az így felszerelt 500-as gyári fogyasztása csak 4,2 l/100 km kombinált ciklusban, vagy 4,1 l/100 km Dualogic automata sebességváltóval.

Video

Közösségi oldal

 

Facebook

 

Twitter

 

Flickr

 

Youtube

 

Google +

 

Instagram

 

Pinterest