Skip to content Skip to navigation

ELEKTROMOS AUTÓK: jelen, vagy jövő ?

A FIAT JÖVŐKÉPE

A Fiat hisz abban, hogy a jövő az elektromos autóké és eldöntötte, hogy először drasztikusan csökkenti az FCA Csoport átlagos szén-dioxid-kibocsátását, majd nullára csökkenti azt.
Ezért mutatta be az FCA a 2019-es Genfi Autókiállításon az új Fiat Centoventi modellt, amely egy olyan elektromos jármű koncepciója, amely a legkompaktabb crossoverek formavilágát idézi és lefekteti a jövő autójának alapjait. Egy olyan jármű, amely az elektromos és fenntartható, zéróemissziós mobilitásra fókuszál. Ennek tükrében padlólemeze akár négy akkumulátor csomagot is képes befogadni és minden egyes ilyen elem 100 kilométeres hatótávolságot jelent. Az ötödik csomagot az első és a hátsó ülések közé lehet elhelyezni.

De az FCA elektromos autózással kapcsolatos jövője nem csak a Fiat Centoventiről szól. Az új, elektromos Fiat 500 változatáról, amelyet 2020-ban mutattak be, és amelynek meghajtásáról kizárólag akkumulátorok gondoskodnak.

ÚT AZ ELEKTROMOSSÁG FELÉ

Amikor az elektromos autókról beszélünk, általában a jövőről is beszélünk. Sok ország egyre jobban hisz az ezen autók nyújtotta előnyökben és támogatásokkal segíti az autók megvásárlását.

De mi is egy elektromos autó és miért is olyan fontos?

Egy elektromos autó egyszerűen egy olyan jármű, amely töltés során felvett elektromos áramot használ benzin, vagy bármilyen fosszilis üzemanyag helyett. A hibrid autókkal szemben az elektromos autók nem bocsátanak ki káros anyagokat. Még motorzaj sincs, ugyanakkor szabályok előírják a gyártóknak a hangszintetizátor használatát, hogy a gyalogosok hallják a közeledő járművet.

Az elektromos autókra gyakran a BEV rövidítést (Battery Electric Vehicle – Akkumulátoros Elektromos Jármű) is használják, mert az autót az akkumulátorok hálózati árammal való feltöltésével lehet “tankolni”. Az újratöltés az országszerte elérhető töltőknél, vagy otthoni hálózati árammal is lehetséges.

Az autó újratöltése egyszerű és bárhol végre lehet hajtani, ahol van megfelelő csatlakozó, vagy töltőállomás. A nyilvános állomások benzinkutakon, parkolóházakban, éttermeknél, hoteleknél és egyéb helyszíneken is elérhetőek.

A töltés ideje eltérő, mivel nagyban függ a töltés típusától, valamint az akkumulátor teljesítményétől is.

ELEKTROMOS AUTÓ: NEKED ÉS A KÖRNYEZETNEK IS JÓ

Az elektromos autók számos gyakorlati előnnyel rendelkeznek, amelyet nem csak az egyének, de a környezet is élvezhet. Alább összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

  1. Alacsonyabb üzemanyag-költség

Az elektromos töltés sokkal olcsóbb, mint bármilyen másik fosszilis üzemanyag, mivel költségszintje 100 kilométerre vetítve alacsonyabb, mint 1 euró. Ez akár ötször olcsóbb, mint a többi üzemanyag.

  1. Könnyű vezetni

Az elektromos autó tökéletes a városi vezetéshez. Egy lábbal lehet vezetni és azonnali gyorsulást tesz lehetővé.

  1. Kényelem

Az elektromos autó szinte semmilyen zajt nem bocsát ki és nyugodt körülményeket biztosít, amely jelentősen csökkenti a stressz mértékét.

  1. Fenntartás

Az elektromos autók mechanikája a motortól az erőátvitelig sokkal egyszerűbb, mint egy hagyományos autóban, mert sokkal kevesebb alkotóelemből épül fel és kevesebb folyadékot kell utántölteni. Az energia-visszanyerős fékrendszernek köszönhetően még a fékek kopó alkatrészei is kevésbé használódnak el, mint egy normál autóban.

KÖLTSÉGEK ÉS TÖLTÉSI IDŐ

Az elektromos autók töltési ideje jelentősen eltérhet, mivel függ az akkumulátor fajtájától és a csatlakozástól is.

Az elektromos autót gyártók számára jelenleg az akkumulátorok kutatása és fejlesztése jelenti a legnagyobb kihívást, mivel a cél egyre nagyobb hatótávolság és egyre rövidebb töltési idő elérése. A modern elektromos autók akkumulátorai többnyire lítiumosok és nagyon tartósak.

A nyilvános töltőállomásokon keresztüli tankolás Magyarországon egyre több helyen fizetős, de a művelet otthon is elvégezhető a hálózati csatlakozóval, ennek plusz költsége az áramszámlában jelentkezik. Átlagosan egy plug-in hibrid autó 25 kilométert képes megtenni egy eurós költség és másfél órás töltés mellett. Egy teljesen elektromos autó töltése 8 órát vesz igénybe, költsége 5 euró körül alakul.

TÖLTÉS EGY MOZDULATTAL

Általánosságban, az elektromos autók töltési ideje függ az akkumulátor kapacitásától, a töltő teljesítményétől és a töltés erejétől.

A legegyszerűbb és legkényelmesebb töltési mód a normál csatlakozón keresztüli töltés, de gyorsabb töltési módozatokhoz nyilvános töltőt kell keresni. Ez lehet a tulajdonos által vásárolt gyorstöltő eszköz is.

A gyorstöltők a város különböző pontjaiban találhatók: fontos utakon, a belvárosban, turistalátványosságok körül és bevásárló központokban. Teljesítményük magas, 50 és 150 KW között van.

Az elektromos autókat nyilvános helyen váltó-, vagy egyenáram használatával is lehet tölteni. A váltóáramú töltő általában az autó felszereltségéhez tartozik és néhány utcai töltőn használható.

Egy elektromos autó töltési ideje nincs pontosan előre meghatározva. Az autó akkumulátora, az áramfelvételi pont és a töltő teljesítményének függvényében fél órán át, de akár 12 órát is eltarthat. A töltési időt a környezet hőmérséklete és az akkumulátor töltöttsége, elhasználtsága is befolyásolja. Az is előfordul, hogy a töltési idő nem mindig konstans: 80 százalékos töltöttség után a töltési energia csökkenhet.

A JÖVŐ KÖZLEBB KERÜLT

A Fiat jövője egyre elektromosabb. Valóban felvillanyozó. A 2020-as év lesz a fordulópont az FCA számára. Az olasz városi autó nullemissziós változata egy teljesen új projekt része, amelynek része az új generációs Panda is. A cég a közelmúltban jelentette be, hogy 2019 végéig meghosszabbította a határozott idejű szerződéseket, hogy felkészüljön az új autók gyártására.

Az új elektromos Fiat 500 2020-ban debütált. Teljesen új modell, amely csak akkumulátorban tárolt energiát használ és nincs benne hagyományos robbanómotor. Az elektromos Fiat 500-ast Mirafioriban gyártják és Samsung  által kifejlesztett akkumulátorral szerelik őket fel.

Az új 500 «la Prima»

Az ikon amely 1957 óta inspirál jellegzetes vonásaival, most készen áll egy új korszakra.

*csomagban elérhető
Tudjon meg többet