Elektromos autók

Jövő vagy jelen? A Fiat perspektívája

Ez a kompakt crossoverekre emlékeztető elektromos meghajtási koncepció előnyben részesíti az elektromos és fenntartható, zéró kibocsátású mobilitást. Kiemelkedő tulajdonsága az adaptálható padló, amely akár négy akkumulátorcsomag befogadására is alkalmas, amelyek mindegyike 100 kilométeres hatótávolságot ígér. Az ötödik modul az első és a hátsó ülések között helyezkedik el, tovább növelve a képességeit. 2020-ban a Fiat jelentős lépést tett a városi mobilitásban azzal, hogy bemutatta az ikonikus Új 500-at 100%-ban elektromos modellként, amelynek célja a városi közlekedés forradalmasítása.

Irány az elektromosság

Amikor az elektromos autókról beszélünk, a jövőről beszélünk. Sok ország elismeri az elektromos járművek előnyeit, és célzott ösztönzőket kínál az alkalmazásuk ösztönzésére. Az elektromos autók nagy teljesítményű és modern akkumulátorokkal működnek, nulla károsanyag-kibocsátással és minimális zajjal, kivéve a gyalogosokat jelenlétükre figyelmeztető hangot. Az elektromos autókat a Battery Electric Vehicle (BEV) kategóriába sorolják, mivel újratölthető akkumulátorokra támaszkodnak, amelyeket nyilvános hálózaton vagy privát töltőállomásokon keresztül töltenek fel.

Az elektromos járművek töltési ideje nagymértékben változhat az akkumulátor típusától, a töltési módtól és az akkumulátor kapacitásától függően.

Az elektromos autók számos előnnyel rendelkeznek, mind személyes, mind környezeti szempontból:

1. Belépés korlátozott területekre

Az elektromos járművek ingyenesen közlekedhetnek a városi területeken, önkormányzati engedélyekkel.

2. Alacsonyabb energiaköltségek

Költséghatékonyabb, mint a hagyományos üzemanyagok használata, és a töltés otthon is elvégezhető.

3. Könnyű vezetni

Ideális városi vezetéshez, egyenletes gyorsítással és az egypedálos kezelés egyszerűségével.

4. Alacsonyabb karbantartási igény

Az elektromos autóknak egyszerűbb a mechanikája, kevesebb az alkatrész és rugalmasabb az utánpótlás.

Feltöltési költségek és idők

Az elektromos autók akkumulátorainak töltési ideje az akkumulátor kapacitásától, a töltési teljesítménytől (kw) és a jármű töltőjének maximális teljesítményétől függ. Az autógyártók folyamatosan kutatnak és fejlesztenek olyan akkumulátorokat, amelyek nagyobb hatótávolságot és gyorsabb töltési időt biztosítanak. A modern elektromos járművek elsősorban lítium-ion (Li) akkumulátorokat használnak, amelyek a tartósságukról ismertek.

A nyilvános állomásokon történő töltés különféle fizetési lehetőségeket kínál, például fix havi előfizetést vagy pay-as-you-go díjat, az üzemeltető vagy az e-mobilitási szolgáltató (e-MSP) által meghatározott munkamenet-költségek mellett. Otthon a töltés egy dedikált eszközzel (Wallbox) vagy egy szabványos konnektorral történhet, a költségek az energiaszükséglettől és az áramszolgáltatótól függően változnak. Az ügyfelek választhatnak egy további mérő felszerelését a töltési energiaköltségek külön nyomon követésére.

Az újratöltés kényelmes

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos autók töltési ideje az akkumulátor kapacitásától, a töltési teljesítménytől (kW) és a jármű töltőjének maximális teljesítményétől függ. Az elektromos autók legelterjedtebb és legkényelmesebb módja a konnektoron keresztüli töltés. A gyorsabb töltés érdekében azonban a tulajdonosok Wallboxot vagy nyilvános töltőállomásokat választhatnak. A fali dobozok akár otthonra, akár munkahelyre is telepíthetők, gyorsabb töltési lehetőséget biztosítva. A városokban stratégiailag elhelyezett gyorstöltő állomások nagy, 50 és 180 kW közötti teljesítményt kínálnak. A nyilvános töltés történhet váltakozó árammal (2. és 3. kábelmód) vagy egyenárammal (4. kábel üzemmód).

A töltési idő percektől órákig változhat, a jármű akkumulátorkapacitásától, a töltési pont teljesítményétől és a környezeti tényezőktől, például a hőmérséklettől és az akkumulátor leromlásától függően.